Víztakarékoskodás gyerekeknek és szüleiknek

    A víz világnapja alkalmából a legapróbbakkal is beszélgethetünk a víz eredetéről, körforgásáról. Ehhez szemléletes videókat is lehet találni a neten. Persze életkornak megfelelően ismertessük meg velük, hogy a folyókból, tavakból a víz elpárolog a napsugarak hatására és eső formájában vissza esik a földre, ahol  beszivárog a talajba, majd onnan kitermelik, megtisztítják és elvezetik a házakhoz, a csapokhoz. Olyan természetes, hogy csak megnyitjuk a csapot, és már jön is belőle a víz, de mesélünk róla, hogy hogyan kerül oda? Beszélgessünk arról is, hogy járulhatnak hozzá a vizeink megóvásához.

Gyermekeink környezettudatos nevelésében jelentős szerepet játszik, hogy milyen példát látnak az otthonunkban. Így nem csak az elengedhetetlen, hogy mi környezettudatosak legyünk, hanem hogy a gyermekeinket kis koruktól fogva erre tanítsuk és jó példával járjunk elő, hiszen nekik is nagyon fontos szerepük lesz majd a későbbiekben, hogy vigyázzanak a bolygónkra.

 A vízgazdálkodásnak már egészen pici kortól központi szerepe van, hiszen imádnak pancsolni, a vízzel játszani. Érdemes már a legelején megtanítani nekik, hogy a kézmosásnál ne pancsoljanak, a vízzel való játék helye a fürdőkádban van. Fontos mérföldkő egy kisgyerek életében, amikor szobatisztaságra tanítjuk és WC-re szoktatjuk őket. Ekkor nagyon jó játéknak tűnik a tartály lehúzása akár a szükségesnél sokkal többször, ezt is próbáljuk megakadályozni. Lényeges tudatosítani bennük, hogy ez bizony pazarlás, csak akkor húzzuk le a WC-t, hogyha már ügyesen belepisilt. Ellenkező esetben a csatornába küldjük a megtisztított tiszta vizet, ahol szintén rengeteg pénzért sikerül majd megtisztítani, hogy újra élővízbe juttassuk, és ezt sajnos anyának és apának ki kell fizetni. Minél többet pazarolunk, annál többet kell anyának és apának dolgozni. Ez általánosságban mindenre igaz, az ételre, amit kidobunk, a játékokra, amelyre nem vigyáznak. A legfontosabb, hogy átadjuk az üzenetet, hogy minden érték, ami körülöttünk van és az a feladatunk, hogy vigyázzunk az értékeinkre, a környezetünkre.

 Kisgyermekes szülőként nemcsak jó példával járhatunk elő, hanem pénztárcánknak is kedvezhetünk, ha pár dologra megpróbálunk odafigyelni. A következő sorokban NÉHÁNY TIPPETosztok meg Veletek, hogyan lehetünk tudatosabbak a vízgazdálkodás területén. Minden esetben nyugodtan beszélgethetünk a gyerekeknek arról, hogy miért érdemes ezekre odafigyelni.

  • Amikor tiszta vizet használunk a gyümölcsök mosásához, azt gyűjtsük össze egy edényben és később a virágok, növények locsolására használjuk fel.
  • Ha medencével rendelkezünk, mielőtt leeresztenénk a csatornába, használjuk fel inkább a zöld felületeink, fáink és növényeink öntözésére. 
  • Kertes házaknál nagyon jó lehetőség a csapadékvíz összegyűjtése, majd későbbiekben a kert locsolására használni, ezt egészen egyszerűen meg lehet oldani, elég az ereszcsatorna alá betenni egy műanyag hordót, amiből máris tudunk öntözni. Vagy egy tartályt a talajba, fagyhatár alá. Innen pedig akár búvárszivattyúval ki lehet juttatni a zöld felületek öntözésére. Ha egy időzíthető kapcsolóba dugjuk a szivattyút, akkor a szivattyú a beállított időben elindul és egy szórófej segítségével, vagy akár csepegtető csőre vagy öntözőrendszerhez csatlakoztatva el is végzi a locsolást automatikusan. Mutassuk meg gyermekeinknek a víz útját, beszélgessünk róla hogy honnan hova folyik, milyen célt szolgál.
  • Fontos megjegyezni vízgazdálkodási szempontból, hogy a csapadékvizek helyben tartása a legcélszerűbb gyakorlat. Az illegálisan közcsatornába bevezetett csapadékvizek sok fejfájást tudnak okozni. Ahelyett, hogy hasznosítanánk ezt az értékes vizet, a közcsatornába engedjük, úgy hisszük, hogy ez így rendben van, de nem gondolunk bele, hogy mi lesz a vízzel ezután. Amikor több napig szakad az eső, a szennyvíztelepeknél hatalmas nehézséget okoz ez a rengeteg plusz víz, hiszen nem erre lettek tervezve. Egy-egy ilyen csapadékos időben, a telepeknek nincs elég helyük tározni a bejövő plusz szennyvízmennyiséget, ezért a szennyvíztisztítás csak részlegesen valósul meg, ami sajnos az élővizeinket szennyezi.
  • Nagyon jó lehetőség az is, ha a kerti csapot ellátjuk locsolómérővel és a locsolás, illetve medence töltés után a szennyvízdíjat nem kell fizetni, ezzel több tízezer forintot takaríthatunk meg. Ugyanakkor  továbbra is az ivóvizünket használjuk erre a célra, és nem is gondolunk bele, hogy így van olyan település, ahol nem jut elég ivóvíz a háztartásokba. Ahol van lehetőség telepítsünk fúrt kutakat, amivel csökkenthetjük az ivóvíz felhasználást.
  • Szeretnék néhány gondolatot megosztani a nedves WC papírok használatát illetően. Ezek csomagolására sok esetben fel van tüntetve, hogy WC-ben lehúzható. Igen, valóban lehúzható, de ez sajnos rengeteg problémával jár, dugulásokat okozhat a hálózatban és az átemelő szivattyúk, amelyek pl. nincsennek darálóval ellátva felkapják és elromlanak, közben a feladatukat nem tudják ellátni és kiönthet a szennyvíz az adott területen, szennyezve ezzel a talajt. Persze sok helyen, ahol ez mindennapos problémát okozott, megoldották szivattyú cserével, de ezzel a probléma tovább lett csak hárítva a szennyvíztisztító telepekre, ahonnan naponta rengeteg mennyiségű nedves WC papír kerül kifogásra a szennyvízből, ugyanis ezek nem aprózódnak el a csatornahálózatban, mert műanyag alapúak, és hulladékként gondoskodni kell a további elhelyezésükről.

Most nagyon sokan belevágtak lakásaik, házaik felújításába, valamint új ingatlanok építésébe. Ha a fürdőszobánkat újítjuk fel, akkor érdemes a háztartásban keletkező szürke vizeinket, amelyek a kézmosásból és zuhanyzásból keletkeznek, gazdaságosan felhasználni,pl.: WC ürítéshez. Ehhez nem kell túl sok minden, egy nagyobb tartály, amiben lehet gyűjteni a használtvizet, valamint egy szivattyú, amivel vissza lehet forgatni a WC-hez. Ezzel nem csak a vízszámlánkkal spórólunk, hanem a környezetünket is kevésbé terheljük.

  • Válasszunk víztakarékos zuhanyfejeket a fürdőszobánkba, mellyel szintén spórolhatunk a vízzel és költséghatékony megoldás is.
  • Ha olyan területen élünk, ahol a települést, vagy azt az adott ingatlant nem lehet közcsatornával ellátni, de mégis szeretnénk környezettudatosan elhelyezni a szennyvizeinket, akkor érdemes telepíteni egy kis szennyvíztisztító berendezést, aminek a működésével és kis odafigyeléssel olyan vizet kapunk, ami dréncsövön keresztül visszajuttathatunk a talajba úgy, hogy a zöldnövényzetet tápláljuk a gyökerüknél, csökkentve ezzel a locsolóvíz felhasználást. Figyeljünk arra, hogy a megtisztított szennyvizet felületi öntözésre ne használjuk, főleg ahol kisgyermekek vannak, mert fertőzésveszélyt jelent.

Szerintem, ha ezekre mind odafigyelünk, akkor rengeteget taníthatunk gyermekeinknek, főleg, ha el is magyarázzuk mit miért teszünk, mesélünk a vizeinkről, arról, hogy honnan jön a víz és hova kerül a pisi-kaki a WC-ből, hogy átlássák a folyamatot. Nem beszélve arról, hogy a lelkünknek is jobb, ha tudjuk ezekkel az aprónak tűnő dolgokkal igen is sokat tudunk tenni a környezetünkért.

Szabolcsi Tímea

Környezetvédelmi szakértő

www.szennyviztanacsadas.hu