Balaton – a mesék kifogyhatatlan tára

Tudtátok, hogy a Balatonnál egykor éltek óriások, tündérek, gőgös királylányok, pásztorok és pásztorlánykák, gonosz boszorkák? Ezt a varázslatos mesevilágot szeretné mindenkivel megismertetni Tokody Klára.

A Balaton-rajongó blogger három éve kezdte el gyűjteni a balatoni legendákat és mondákat: „Gyerekkorom óta bújom a régi történeteket, legyen az a görög mitológia, Árpád-házi királyok legendái vagy az indiai Mahábhárata. Amikor pedig blogomat elindítottam a Balatonról, hogy bemutassam családi kirándulásainkat, érdeklődésem hamar a balatoni mondák, legendák felé fordult. 

Szerintem a legtöbben a tihanyi visszhang legendáját ismerik, esetleg Sió, a tündér története csenghet még ismerősen, de többnyire ebben ki is merül a balatoni mesék tára. Pedig rengeteg színesebbnél színesebb népmese, történelmi monda, legenda szól kedvenc magyar tengerünkről. Már maga a tó keletkezése is megérne egy saját mesekönyvet: egyesek szerint az óriások véletlen alkotása, mások II. András király átkának tulajdonítják, de van, aki szerint Szent Pál lába nyomán fakadtak a Balatont tápláló források. Éltek itt óriások, tündérek, a halászlegényeket énekükkel elcsábító vadleányok, csodatévő szerzetesek, jó és gonosz sárkányok. Megfordult itt Krisztus urunktól Lehel vezéren át Kossuthig sok nagy történelmi személy is izgalmasabbnál izgalmasabb történetekkel gazdagítva a Balaton világát.

Ezt a páratlanul színes mesevilágot szeretném mindenkinek megmutatni.”

Klára blogján minden vasárnap mesevasárnap, amikor vagy új meséket hoz, vagy a régebben írtakat mutatja be újra. 

De Klára nem állt meg itt. Tavaly decemberben megjelent saját balatoni meseregénye is, a Mina és Vidi az óriások nyomában. Persze ebbe is belecsempészte mondagyűjtő szenvedélyét: a két címszereplő tündér ugyanis egy régi balatoni legenda nyomába ered, ami az óriásokhoz köti a Balaton keletkezését. Mina és Vidi, a tündértestvérpár tehát útra kel, hogy kiderítse a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött, útbaigazítást kapnak a tihanyi Belső-tóban élő különös kínai bölcs aranyhaltól, víz alatti barlangba merülnek le kukorica-tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról! 😊

A gazdagon illusztrált meseregény 4-10 éves gyerekeknek szól, és jó ráhangolódást jelenthet a balatoni nyaralásra. Ahogy az írónő reméli: 

„Bízom benne, hogy ha a gyerekek elolvassák a könyvet, vagy felolvassák nekik, másképp fognak tekinteni a Balatonra. Felismerik majd a somogyvári bencés apátságot a kilátóból, emlékeznek a boglári Gömbkilátónál, hogy Mina és Vidi is erre repültek, és a tihanyi Belső-tónál is érdeklődve figyelik a vizet, hátha megpillantják a kínai bölcs aranyhalat, Fe Je Te Li-t. Hiszem azt, hogy a könyv után másképp fognak tekinteni egy kiszáradt kútra, egy aprócska nádasra vagy egy vakondtúrásra, mert megtanulják, hogy ezek is számtalan titkot és csodát rejthetnek.”