Hörcsögtartási kisokos

Hazánkban rendkívül népszerű kisállat a hörcsög. A leggyakoribb faj a szíriai aranyhörcsög, és a hibrid dzsungáriai törpehörcsög, de találkozhatunk roborovszki törpehörcsöggel is. Sokan nem tudják, de hiába kicsi állatokról van szó, hatalmas mozgásigényük miatt tágas lakhelyre van szükségük. Mivel együtt tartva bármelyik pillanatban bánthatják egymást, fontos, hogy hörcsögünket egyedül tartsuk.

Almozás

A helyes hörcsög elhelyezés nem bonyolult dolog, de mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk néhány fontos dolgot. Egy aranyhörcsög számára minimum 4000 cm2 alapterületű (pl 100*40 cm), egy törpehörcsög számára pedig minimum 3000 cm2 alapterületű (pl 75*40 cm) lakhelyet kell beszereznünk. Ez lehet ketrec, illetve üvegből vagy bútorlapokból épített terrárium. A terráriumok praktikusabbak, mert vastagon lehet bennük almozni, nem szóródik ki belőlük az alomnak használt anyag, és kedvencünk nem tud felmászni a rácsra, ahonnan aztán leeshetne.

Almozásra használhatunk natúr faforgácsot, valamint kender-, len- és papíralmot is. Az almot legalább 10-20 cm vastagon helyezzük el a lakban, hogy az állat tudjon ásni benne.

Egy ideális lakhely legfontosabb kelléke a megfelelő méretű futókerék. Aranyhörcsögnek legalább 28 cm átmérőjű, törpehörcsögnek pedig legalább 20 cm átmérőjű, zárt futófelületű kerékre van szüksége. Mindenképpen figyeljünk a megfelelő méretre, mert az ennél kisebb kerékben folyton hajlik az állat gerince, ami a csontok károsodásához, később állandó fájdalomhoz vezet. A rácsos kereket mindenképpen kerüljük, mert abba beakadhat, és akár el is törhet az állat lába. A megfelelő méret és a zárt futófelület fontosabb, mint gondolnánk!

Hörcsögünknek szükséges néhány természetes anyagból készült dekoráció és felszerelés. Zsákmányállatként létfontosságú számára, hogy bármikor elbújhasson, ha veszélyben érzi magát. Ezek a búvóhelyek és házikók lehetnek fából készült felszerelések, vesszőhidak, félbevágott kókuszdiók, vagy akár szénából készült zugok. Tehetünk be hozzá nem mérgező faágakat és mohát is.

Futókerék

Lakberendezés hörcsög módra

Kiváló dekoráció és plusz elfoglaltság, ha szálas takarmánynövényeket tűzünk a hörcsögünk lakhelyére: pl cirok, len, búza. Ezek nem csak jól mutatnak, hanem le is foglalják az állatot, hiszen a magok megszerzésével és kibontásával kedvencünk kiélheti gyűjtögető ösztöneit – ezzel is levezetve plusz energiáit.

Elengedhetetlen tartozék továbbá a csincsillahomok. Ezt egy nagyobb edénybe érdemes tenni néhány cm vastagon. A hörcsögök ebben tisztítják a bundájukat, a hempergőzéssel pedig meg tudnak szabadulni a felesleges faggyútól. Egyes állatok a homokot használják toalettnek, ezzel megkönnyítve gazdája számára az 1-2 naponta szükséges pisisarok-takarítást. Válasszunk kellően tágas homokozót, vagy használjunk többet a kisállat lakhelyén, hogy mindenre legyen elég helye.

Csincsillahomok a terráriumban

A hörcsög tápláléka a természetben nagyon változatos, igyekezzünk fogságban is biztosítani ezt számára! Magkeveréket és zöldséget naponta kell kínálnunk neki, szárított rovarokat pedig 2-3 naponta. Sajnos a boltokban kapható magkeverékek legtöbbje egészségtelen, tele van színezékkel és ízfokozóval. A mageleség kiválasztásánál az legyen a legfőbb szempont, hogy legalább 20-25 féle összetevőből álljon. A zöldségeket mindig mossuk meg, és ha tudjuk, vágjuk le a héjukat. A legkedveltebb zöldség az uborka, paradicsom, paprika, cukkini. Figyeljünk a fehérjebevitelre is! Sok eleség tartalmaz különböző szárított rovarokat, apró halakat, de ezt kínálhatjuk külön is az állatnak. A legtöbb hörcsög kedvenc csemegéje az élő lisztkukac. Ha viszolygunk az élő rovarokkal való etetéstől, vásárolhatunk szárított formában is lisztkukacokat, sáskát, halat. Emellett friss víz a nap 24 órájában álljon kedvencünk rendelkezésére tálban vagy golyós itatóban. Sajnos régi tévhit, hogy a hörcsögök nem isznak vizet, pedig ugyanúgy szükségük van folyadékra, mint bármelyik emlősnek.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha szeretnél örökbe fogadni, vagy esetleg tartással kapcsolatos kérdések merültek fel benned, keresd bátran az alapítványt az alábbi elérhetőségeken:

facebook.com/horcsogmentes

horcsogmentes@gmail.com