Vasalható gyöngy karácsonyi témában

A Pinterest a kreatív ötletek kimeríthetetlen forrása. Mint sokan, mi is innen táplálkozunk amikor alkotni szeretnénk a gyerekekkel. Cikksorozatunkban bemutatjuk, miket sikerült megvalósítani az itt talált ötletek közül.

Nagyon szeretek minden olyan tevékenységet, aminél apró lépésekből épül fel egy tárgy. Legyen szó kötésről, horgolásról, gyémántfestésről, kirakóról, vagy vasalható gyöngyről, teljesen bele tudok merülni. A vasalható gyöngyök kapcsán kiderült, hogy ezt a vénámat a lányaink is örökölték, a gyöngyök szinte állandóan kéznél vannak és gyakran leülnek rakosgatni őket. A cikk írása közben is aktívan segítettek, az elkészült alkotások jó részét ők készítették. Rengeteg karácsonyfadíszt, ajándékkísérőt és hasznos apró ajándékot alkottunk együtt az elmúlt hetekben, ezekből hoztam egy kis összeállítást. Próbáljátok ki Ti is!

Amire szükségetek lesz:

 • Apró vasalható gyöngy
 • Kerek és szögletes alap
 • Hegyes csipesz
 • Vasaló
 • Sütőpapír
 • Letölthető sablon, amit itt találtok
 • Türelem
 • Műkönny arra az esetre, ha hozzám hasonlóan elfelejtenétek pislogni

A szögletes sablon méretarányos, így ha átlátszó alapotok van, alá tehetitek és így a kicsik is könnyen dolgozhatnak a segítségével, mert nem kell számolgatni. A kerek sablont már inkább a nagyobbaknak ajánlom. Ha kinyomtatjátok, a nyomtató beállításainál “valós méret” opciót válasszátok, így biztosan stimmel majd.

Az eredeti elképzelésem az volt, hogy karácsonyfa díszeket fogunk készíteni, hiszen a közös családi fadíszítés mindig nagy élmény a gyerekeknek. Nálunk a legtöbb dísznek története van és ezeket szeretjük is felidézni. Csodaszép hópelyheket és csillagokat találtam, ezek azonban mind kerek formával megvalósíthatóak, ezért kerestem egy olyat, amit az átlátszó alapunkkal is használhatunk, így az 5 évesem számolgatás nélkül is ki tudta rakni. Végül úgy döntöttünk, nem is a fára tesszük, hanem ajándékkísérő lesz belőle, amit majd az ajándékozottunk feltehet a fájára.

A színeket illetően csak a képzelet és a gyöngyök színe szab határt, nálunk készült még:

 • kék-fehér
 • kék-sárga
 • piros-fehér
 • piros-sárga

Az ötlet innen jött, a cikkben mér rengeteg cukiságot találtok.

Talán az összes közül ez a helyes mézeskalács házikó és a 3D-s karácsonyfa volt a kedvencem. Általában jobban szeretem a letisztultabb darabokat, de itt elszaladt velem a ló és mindenféle színt becsempésztem a karácsonyfa díszek és a házikó tetejét díszítő cukorkák közé.

A fa összeállításánál javaslom, hogy segítsetek a gyerekeknek, mert könnyen letörik a csillag teteje.

Ennél a két sablonnál bele nyúltam a mintába, a karácsonyfát nem tudtuk összeilleszteni, egy szemet ki kellett vennem az eredeti mintából, a házikó kéménye pedig füstölt, de a füst valahogy nem volt felismerhető a kész darabon, így azt lehagytam és meghosszabbítottam a kéményt.

Nagylányommal áttértünk a kerek alapra és csillagok, valamint hópelyhek sorozatgyártásába kezdtünk. Itt szintén rengeteg színösszeállítás lehetséges, nekem ebből is a fekete-fehér verzió tetszett a legjobban. Sajnos a hópehely lemaradt a fotóról, de a sablonban megtaláljátok egyet. Ha van világoskék gyöngyötök, mindenképpen próbáljátok ki azzal is, nagyon hozza a jégvarázsos hangulatot.

A kerek sablont illetően fontos megjegyeznem, hogy picit alaposabb vasalást igényel, mert a tüskék nem egyforma távolságra vannak egymástól, így a gyöngyöket jobban szét kell lapítani annak érdekében, hogy biztosan mindenhol összetapadjanak. Ez a hópehely esetében, ahol nem tömött a minta különösen fontos.

További variációkat itt találtok

Tapasztalatok

Bár pár éve hódolunk ennek a hobbinak, ilyen komoly mennyiséget még nem készítettünk egyszerre, így most észrevettem a különbséget az egyes márkák között. A korábbi gyűjtéseinkből volt itthon játékbolti ömlesztett gyöngyünk és készletek maradékai is beszórva a kis vödröcskénkbe. A házikónál tűnt fel, hogy néhány fehér és sárga sokkal könnyebben olvad, így mire a többi gyöngy összetapadt, ezek teljesen szétlapultak és a közepükön is csak nagyon pici luk maradt. Gyanítom, ezek egy másik márka készletéből maradhattak itt. Amikor elkezdtünk kifogyni a színekből, rácsábultam egy olcsóbb ömlesztett verzióra, hiszen fele annyiba került, mint a márkás játékbolti. Már a rakosgatás során láttam, hogy komoly minőségbeli különbség van.

A szemek nem egyenesen voltak vágva, így néhány nem is állt szépen, ami megint a vasalást nehezítette. Tapintásra is érezhető volt, hogy az anyaga sokkal puhább, ami a vasalásnál igazolódott, alacsonyabb olvadáspontjuk volt. Ezekkel is lehet szépen dolgozni, de alacsonyabb hőmérsékleten vasaljátok őket és ha lehet, ne keverjétek az egyes márkák gyöngyeit.

A vasalásról

Az ideális hőfok vasaló és gyöngy függő, amit biztosan ki merek jelenteni, a gyapjú fokozat a maximum, amivel érdemes dolgozni. Kezdjetek inkább alacsonyabb hőfokon és ha nem olvad, fokozatosan emeljétek.

Ehhez csak egy képet találtam, cikket nem, az eredetit itt láthatjátok

Helyezzetek sütőpapírt a vasalandó mintára és lassan húzzátok végig rajta a vasalót. Fontos, hogy mindig mindenhol egyforma ideig érintkezzen a felülettel, így egyenletes lesz az olvadás is. Addig melegítsétek, amíg a sütőpapíron szépen átrajzolódik a gyöngyök formája. Ha minden gyöngyszemet láttok, óvatosan sütőpapírral együtt fordítsátok meg az alapot, majd óvatosan emeljétek le róla. Hajtsátok a sütőpapírt a felső oldalra és vasaljátok át ezt is ugyanezzel a módszerrel.

Nagyobb és tömöttebb minták esetén, mint nálam a házikó és a poháralátét érdemes lesúlyozni még langyos állapotban az alkotásokat egy nagy könyvvel, így biztosan szép laposak maradnak.

Kellemes ünnepi készülődést kívánok!

E.