Horgolt baba mellény vagy kardigán

A Pinterest a kreatív ötletek kimeríthetetlen forrása. Mint sokan, mi is innen táplálkozunk amikor alkotni szeretnénk a gyerekekkel. Cikksorozatunkban bemutatjuk, miket sikerült megvalósítani az itt talált ötletek közül.

Barbara Millicent Roberts, vagy ismertebb nevén Barbie 1959 óta talán az egyik legmegosztóbb játék, de kétségtelen, hogy rengeteg gyerkőc szívét hódítja meg a mai napig. Nálunk a rajongás kb. két éve kezdődött, amikor anyukám lehozta a padlásról legifjabb húgom régi babáit a lányoknak. Először nem voltam elragadtatva az ötlettől, de kiderült, hogy napjaink Barbie babája egy sokkal szerethetőbb és visszafogottabb karakter, mint azok, amik az én gyermekkoromban voltak kaphatóak. Természetesen hamar gyarapodott a gyűjtemény új kiadású babákkal, majd érkeztek sorban Barbie húgai is és most már a barátnőknél tartunk. Néhány hónapja újabb ruhákat szerettek volna a lányok, de nem igazán találtunk olyat, ami az ízlésüknek megfelel, így segítségül hívtuk a Pinterestet és elkezdtük bújni a DIY ruhák gyűjteményét. Mostanra egész komoly ruhatárat hoztunk össze, ezek készítését megmutatom Nektek is a következő hetekben.

Elsőként egy könnyen meghorgolható darabot hoztam, a kezdőknek is ajánlom, garantált sikerélmény lesz. Az ingyenes leírást itt találtam, bevallom gyorsan átfutottam, nem követtem folyamatosan a mintát, így lehet eltérés a leírásom és az eredeti között.

Amire szükségetek lesz:

  • 3 mm-es horgolótű
  • maradék fonal (én a Drops Baby Merinojával dolgozom, mert a munkámból adódóan ebből van sok maradékom. Ebből kb. 175 m 50g.)
  • tű, amibe be tudjátok fűzni a fonalat
  • 1 vagy 2 gomb
  • olló
  • szemjelölő, vagy eltérő színű fonal darab

A fonal vastagságától függően a végleges méret eltérhet, ezért érdemes lesz többször próbálni.

Ennek a mellénykének az alapja egy kör, melynek készítéséhez segítséget kaptok Dina videójában, a különbség annyi, hogy mi 8-as alapú kört fogunk készíteni.

Rövidítések:
lsz: láncszem
rp: rövidpálca
ksz: kúszószem, azaz hamispálca

1 kör: A munkát egy varázskörrel/mágikus gyűrűvel kezdjük, Dina ezt is bemutatja ebben a videóban, és 8 rövidpálcát készítünk. Innentől folyamatosan spirálban fogunk dogozni, azaz az utolsó rövidpálcához nem kúszószemmel csatlakozunk, hanem rövidpálcával. Ez lesz a következő “sor” első szeme, amit érdemes megjelölnünk egy szemjelölővel, vagy eltérő színű fonallal.
2. kör: minden szembe 2 rp (16 szem)
3. kör: minden 2. szembe 2 rp. (24 szem)
4. kör: minden 3. szembe 2 rp (32 szem)
5. kör: minden 4. szembe 2 rp (40 szem)
6. kör: minden 5. szembe 2 rp (48 szem)

Ezen a ponton érdemes egy próbát tenni, ha a körünk olyan széles, mint a baba válla, a leírás szerint folytatjuk a munkát.

7. kör: 8 láncszemet készítünk, amit a 9. szemhez kapcsolunk egy rövidpálcával, 16 rp, 8 lsz, 16 rp. Ezzel kialakítottuk a karöltőt.
8. kör: minden 6. szembe 2 rp (56 szem)
9. kör:
minden 7. szembe 2 rp (64 szem)
10. kör: minden 8. szembe 2 rp (72 szem)
11. kör: minden 9. szembe 2 rp (80 szem)
12. kör: minden 10. szembe 2 rp (88 szem)
13. kör: minden 11. szembe 2 rp (96 szem)
14. kör: minden 12. szembe 2 rp (104 szem)

Itt ismét próbáljunk, ha kényelmesen körbe éri a babánkat és át is tudunk lapolni legalább egy sornyit, jelöljük be a gomb vagy gombok helyét.

Ha még szűknek találjuk, folytassuk tovább a horgolást az eddigiek szerint.

Amennyiben jó a méret, horgoljunk rövidpálcákat az első jelölésig és a gomb méretétől függően készítsünk 2-3 láncszemet, majd ugorjunk át annyi szemet, ahány szemből a láncunk áll és ismét egy rövidpálcával csatlakozzunk vissza a munkába. Ezzel kialakítottuk a gomblukat. Több gombluk esetén újabb rövidpálcák a következő jelölésig, láncszemek, majd rövidpálca, egy kúszószem és fejezzük be a munkát.

Ezt követően az ellenkező oldalra varrjuk fel a gombo(ka)t. és kész is van a mellényünk. 🙂

Ha kardigánt készítünk, a karöltő mindkét oldalén készítsünk 8-8 rövidpálcát és horgoljuk körbe ezt a 16 szemet a kellő hosszúságig. Nálam egy 10 kört jelentett.

A következő részben maradunk a horgolásnál, egy csinos ruhát fogunk készíteni 3 hosszúságban, amiből estélyit, vagy menyasszonyi ruhát is varázsolhattok. 🙂

Kellemes időtöltést kívánok!

E