Hogy kerül segítő manó a családba? – avagy mindent a Plukkido mágneses motivációs játékairól

Kisgyerekes szülőként különböző fórumokon már biztosan sokan találkoztatok a Plukkido nevelést segítő eszközeivel, úgyhogy épp itt az ideje, hogy egy átfogó cikksorozatban mutassuk be a varázslatos manóvilágot, ami játékot csempész a gyereknevelés rázósabb pillanataiba is.

Társas játék, de nem társasjáték

Habár első ránézésre családi társasnak tűnnek a Plukkido eszközei, hiszen tartozik hozzájuk egy-egy szép színes tábla és sok kedvesen illusztrált korong, a szó hagyományos értelmében azonban mégsem beszélhetünk társasjátékokról. A korongok nem kockadobás vagy laphúzás után mozdulnak, nem választunk saját figurát, és egy-egy játékmenet akár több napig is eltarthat.

A mágneses motivációs játék tulajdonképpen beépül a mindennapokba mint egy állandó keretjáték, ami segíti a szülőt a pozitív visszajelzésben. A gyerekek kalandok részeseivé válnak, és a valós viselkedésük lesz hatással a történetekre.

Ami a manókat mozgatja

A Plukkido-módszer sajátossága, hogy a feladatokból és az elvárásokból játékot csinál, élvezetesebbé téve az együttműködést az óvodáskorú gyermekek számára. A játék – ami ebben az életkorban a természetes közeg – önfeledtséget és örömforrást biztosít számukra ahelyett, hogy a szülői elvárás nyomását éreznék a feladathelyzetben. Ez a belső öröm pedig cselekvésre motivál, és a közös cinkosság oldja a feszültségeket. Így a szülőnek nem lesz szüksége kérlelésre, noszogatásra, a figyelme a hiányosságok és nehézségek helyett az apró – és sajnos sokszor észrevétlenül maradó – jó dolgokra irányulhat.

Hogy ez a folyamat pontosan hogyan is zajlik, arról részletesebben írunk Játssz, mesélj és figyelj!című nevelési szemléletünket bemutató könyvünkben, most azonban szorítkozzunk a gyakorlatra!

A manók beköltöznek – az alap játékmenetről

Amikor megjelenik a mágnestábla a család otthonában – többnyire a gyerekek számára váratlanul –, azzal kinyílik egy varázsablak, amin keresztül a gyerekek bepillanthatnak Manóföld egy-egy részletébe.

A manóvilágot manók, állatok és varázslatos lények lakják, akik rengeteg kalamajkába keverednek. Ezeknek a megoldásához pedig az embergyerekek segítségét kérik, ugyanis a gyerekek jószándéka és ügyessége Manóföldön varázserővel bír.

Minden kaland egy mesés levél érkezésével indul, amiben valamelyik kismanó beszámol róla, hogy éppen miféle nehéz helyzetbe került és hogyan segíthetnek rajta a gyerekek. A játék bevezető időszakában még nem egy konkrét viselkedés végrehajtása a megoldás nyitja, a manó csupán arra buzdítja a gyermeket, hogy legyen bármiben ügyes, mert az ügyesség táplálja a varázslatot. Ebben a szakaszban a gyerekek megtapasztalhatják, hogy a valós cselekedeteik következtében a varázsablakban, azaz a táblán, változnak a részletek: elmozdulnak a korongok vagy épp újak jelennek meg. A szülő pedig megtanul jobban figyelni az apró jó cselekedetekre, és minden alkalommal, amikor valami olyat csinál gyermeke, aminek örül, azt visszajelzi a játéktábla segítségével (is). Így a gyerekek tettei előremozdítják a történetet. Ez az alap játékmenet mindig változatlan marad, mindössze annyi csavarral, hogy a későbbiek során a manókat konkrét viselkedések végrehajtásával lehet kihúzni egy-egy szorult helyzetből.

Lássunk erre egy példát! Manóföldön hetek óta szárazság van, amitől kókadoznak a virágok, és ettől teljesen elkeseredett Titti, a manólányka, mert nem tud csokrot készíteni a barátjának. Ha a gyermek elmegy mosakodni, akkor a mese szerint Manóföldön varázseső esik, amitől a virágok újra kinyílnak. Mire a gyermek végzett a fürdéssel, a táblán várja egy színes virág korongja, napról napra egyre több, amíg Manóföld újra virágba borul és Titti elkészítheti az ajándékát.

Egyszerű, nem igaz? A szülők felolvassák a mesés manólevelet, a gyermeket kíváncsisága és belső segíteni akarása lelkessé teszi egy máskor unalmas feladat iránt. A szülő figyel, hogy mikor nyílik alkalmas pillanat a táblán előidézni a varázslatos változást. A gyermeket pedig büszkeség tölti el, hiszen közelebb segítette a manót a céljához. Ez arra sarkallja majd, hogy legközelebb is nagyobb kedvvel vágjon bele azokba a tevékenységekbe, amikre korábban noszogatással, kérleléssel és mindenki számára rossz érzésekkel került sor.

Varázslatos mindennapok

Az igazi varázslat anyaként az, amikor látjuk gyermekünk szemében a büszke csillogást, mert ő maga hajtott végre valami számára nagy dolgot. Ha szemfülesek vagyunk, akkor elcsíphetjük kisbabánk örömét, amikor életében először mozdít meg egy tárgyat, amikor megteszi első bizonytalan lépéseit vagy amikor felépít egy kockatornyot. A Plukkido játéka arra teremt lehetőséget, hogy ezek a csillogó szemű pillanatok a hétköznapok részei lehessenek, hiszen a gyerekekből büszke segítők válhatnak, kis hősök, akik nemcsak anya és apa elismerő pillantásait zsebelik be nap mint nap egy önállóan felhúzott zokni láttán, hanem ezzel a mesevilágbeli manók életét is megszépítik.

A rengeteg pozitív megerősítés, a közös mesélés és játék élménye pedig valami olyan pluszt ad, ami nemcsak a szülő-gyerek kapcsolatot erősíti folyamatosan, hanem hosszútávon alakítja a gyerekek hozzáállását is. Segít abban, hogy feladathelyzettől meg nem riadó, kreatív és segítőkész felnőtt váljon majd belőlük, aki tudja, hogy humorral és fantáziával még a legnehezebb feladat is gyerekjátékká válhat.

Ha máris belevágnátok a kalandokba, akkor látogassatok el weboldalunkra, és nézzetek körül! A  következő részben pedig mindent megtudhattok a manólevelekről, valamint a három készlet hasonlóságairól és különbségeiről.