A hulladékmentes konyha kialakításához szükséges felismerni a saját fogyasztási szokásainkat. A túlfogyasztás és a nem tudatos vásárlás egyértelműen hulladék keletkezésével jár a konyhában is. Szokásaink megváltoztatásával nagyon minimálisra csökkenthető a konyhai hulladék mennyisége.
A hulladékmentes konyha, mint cél eléréséhez (vagy legalábbis megközelítéséhez) három területen tehetünk lépéseket: élelmiszer hulladék minimalizálása, a csomagolási hulladék kiiktatása és a használt energia (víz, elektromosság) csökkentése. Ezeken a fő területeken mutatok pár tippet, amelyek a mindennapjaitokba történő beillesztése révén, saját kis mikrokörnyezetetekben is eredményesek lehettek az ökológiai lábnyomotok csökkentésében.
Élelmiszer hulladék minimalizálása
- Optimalizáld a fogyasztásodat, csökkentsd ennek megfelelően a vásárlásokat.
- Válaszd a helyi termesztésű élelmiszereket.
- Részesítsd előnyben a szezonális élelmiszereket.
- Heti vagy akár havi étrend tervezéssel irányíthatóbbá válik az élelmiszer vásárlásod.
- A heti/havi menüt az alapján állítsd össze, hogy milyen élelmiszerek, félkész vagy maradék ételek vannak otthon. Először mindig ezeket használd fel.
- A „vásárlást” kezdd a hűtőszekrényedben és a kamrádban: nézd meg mit lehet kihozni a meglévő készletekből. Pl. fonnyadásnak, romlásnak indult almából készíts levest, sütit, almaecetet.
- Az élelmiszerek mennyiségét vásárláskor igazítsd családod reális igényeihez.
- A használt étolajat és zsiradékot erre létesített gyűjtőpontokon add le. Soha ne öntsd lefolyóba, csatornába!
- A maradék ételt fagyaszd le vagy alakítsd át (szinte mindenből készíthető krémleves 😉)
- Kertészkedj, vágj bele egy kisebb konyhakert vagy balkonkert kialakításába. Könnyedén megtermeszthető így egy átlagos családnak szükséges zöldfűszer mennyiség. Ezeket fagyaszthatod vagy száríthatod
- Csak annyi romlandó ételt készíts, amit el is fogyasztotok.
- Ha valamiből túl sok van, akkor mielőtt megromlana, adományozd el rászorulóknak, szomszédoknak, barátoknak, családtagoknak.
- Komposztálj! A konyhai hulladékunk legalább harmada komposztálható hulladék.
Csomagolási hulladék kiiktatása
- Válaszd a minél kevesebb, vagy környezettudatosabb csomagolású élelmiszereket, konyhai eszközöket (üveg, fém, papír). Lehetőség szerint minimalizáld a műanyag csomagolású termékeket.
- Cseréld le a papír konyhai törlőkendőket textilre.
- Használj textil szalvétát.
- A műanyag mosogatószivacs helyett találd meg a kedvenc alternatív mosogatási módszeredet: luffa tök szivacs, textil kendő, fa mosogatókefe.
- Ha a régi műanyag tárolódobozaid tönkrementek, részesítsd előnyben az valószínűleg otthon is fellelhető befőttesüvegeket. De ha mindenképpen vásárolni szeretnél, akkor válassz üveg vagy fém dobozt.
- Amit csak tudsz, készítsd el magad. Az alapanyagok csomagolására figyelj (a piac és a nagy tételes vásárlás jó megoldást nyújthatnak).
- Felejtsd el az egyutas, eldobható eszközöket (pl. szívószál, eldobható evőeszközök és tányérok, poharak, kávéscsésze, PET palack, alufólia, műanyag frissentartó fólia, stb.), keress tartós megoldásokat;
- A kézi és a gépi mosogatószert készítsd el otthon, nagyon egyszerű és hatékony.
- Takarításhoz az ecet helyett használhatsz vízben oldott citromsavat. A hatékonysága ugyanolyan jó, kapható akár kimérve is, csomagolás nélkül, és nincs ecetszaga.
- Vásárlás előtt alaposan fontold meg, hogy valóban szükséged van-e a kiszemelt termékre. Próbálj meg más szemszögből tekinteni a vásárlásokra, ne felejtsd el, hogy abból sosem lesz káros hulladék, amit nem vásárolsz meg.
- Zöldségekből és gyümölcsökből akkor vásárolj (lehetőleg helyi termelőtől) nagyobb mennyiséget, amikor éppen szezonja van. Ilyenkor érdemes eltenni, befőzni, fagyasztani, így később nem kell ezeket csomagolva megvásárolni.
- Minimalizáld a konyhai vegyszerek mennyiségét, a legtöbb tisztítószerre valójában nincs is szükség (pl. külön konyhai vízkőoldó – a fürdőszobában is hatékony ecet vagy citromsav tökéletes alternatíva).
- A szódabikarbóna az adu ász a konyhában: akár kimérve(vagy sima papír csomagolásban, akár nagy tételben) is megvásárolható, tökéletes zsíroldó és általános tisztítószer.
A használt energia (víz, gáz, villany) csökkentése
- Csak teljesen megtöltött mosogatógépet indíts el;
- Válaszd az energia- és víztakarékos programot a mosogatógépeden, ha van erre opció;
- Ha nincs mosogatógéped, akkor a folyó vizes mosogatás helyett részesítsd előnyben a tálban való állóvizes mosogatást;
- Zárd el a csapot, amikor nincs a folyó vízre valóban szükség;
- Állítsd alacsonyabb vízhőfokra a vízmelegítő rendszeredet;
- Főzéskor mindig tegyél fedőt az edényre, így gyorsabban és kevesebb energiával tudsz főzni;
- Energiatakarékos (LED) izzókra cseréld a korábbi tönkrement égőket.
- Alakíts ki fókuszált világítást a konyhában is (pl. mosogatóra irányított lámpa), így nem szükséges a mennyezetvilágítást használni;
- Minimalizáld a konyhai elektromos eszközöket. Csak olyanra költs, ami tényleg elengedhetetlen a mindennapokban. Ha valamilyen eszközt egy évig elő sem veszel, akkor valószínűleg nincs rá szükség, ne vegyél helyette másikat;
- Elektromos szagelszívó helyett inkább szellőztesd ki a konyhát.
- Kukta használatával a főzési energia akár 70%-át is megspórolhatod;
- Ne tegyél meleg ételt a hűtőszekrénybe, hiszen annak lehűtése tovább tart, így több energiát is fogyaszt.
- A zöldségeket, gyümölcsöket tálban, álló vízben mossuk el, így a megmaradó vizet használhatjuk akár a növények öntözésére is.
Tóth Andi-Háztartásom Hulladék Nélkül